Kata

 

Taikyoku Shodan-Sandan gjordes av Yoshitaka ”Gigo” Funakoshi p√• 1930-40-talet men namngavs av hans far Gichin Funakoshi. Taikyoku betyder vida gr√§nser eller vyer. Andra √∂vers√§ttningar √§r f√∂rsta orsaken eller f√∂rsta tekniken. Andra namn som f√∂rekommer p√• denna kata i andra stilar √§r bl a Taihokyu och Fukyugata.En annan kata som √§ven gjordes av Yoshitaka Funakoshi √§r Ten no kata som betyder himlens eller universums kata.

 

Heian Shodan-Godan gjordes av Yatsune Itosu mellan åren 1903-1904. Det sägs att Itosu fick inspiration till att göra dessa kata genom katan Chaing-Nan som han lärde sig av en kinesisk mästare som bodde i Tomari regionen. Heian betyder fridfullt sinne. Det ursprungliga namnet på katan är Pinan som senare Gichin Funakoshi ändrade till den japanska versionen Heian.Utöver dessa fem Heian kata finns även Heian Oyo som gjordes av Taiji Kase på 1980-talet. Detta är en blandning av alla fem Heian kata. Ordet Oyo betyder variant eller annorlunda.

 

Tekki Shodan-Sandan. Den första Tekki katan tros ha kinesiskt ursprung och hette Naihanchi medens de senare två gjordes av Itosu. Gichin Funakoshi gav dem senare namnet Tekki som kan översättas till järnhäst.

 

Enpi/Empi är en av de äldsta kata i shotokan systemet och har sina rötter i Tomari-te. Den kom ursprungligen från Kina med budbäraren Wang Shu och hette då Wansu. Katans rörelsemönster kan liknas vid en svala på flykt, där man ändrar riktning och höjd hela tiden. Enpi kan översättas som flygande svala eller svalans flykt.

 

Bassai brukar översättas som Inta en fästning. Dai betyder stor medens Sho betyder liten. Det sägs att Oyadomori introducerade Bassai Dai i Tomari-te och Shuri-te och senare gjordes Bassai Sho av Itosu mästaren av Shuri-te. Den sägs ha fått namnet för sin likhet med Bassai Dai.

 

Kanku √∂vers√§tts som Titta mot himlen. Kanku Dai s√§gs ha skapats av en kinesisk diplomat vid namn Kung Siang Chun eller Kusanku som han hette p√• Okinawa som var expert p√• kinesisk boxning (kenpo). Den introducerades och namngavs av hans elev, Satunuku ”Tode” Sakugawa (1733-1815) och fick namnet Kusanku. Kanku Sho skapades senare av Itosu som hade Kanku Dai som mall. Kanku Dai var en av Gichin Funakoshis favoritkata.

 

Hangetsu skapades av en kinesisk mästare och har sitt ursprung i Naha-te. Denna kata har sitt fokus på andningen och den första delen av katan utförs i halvmåneförflyttningar därav namnet Halvmåne. Dess ursprungliga namn är Seishan.

 

Jion √§r en term inom Buddhismen och √§ven namnet p√• ett kinesiskt tempel. Jion med sina ”enkla” tekniker √§r en av de traditionella shotokan kata. Den har sina r√∂tter i Tomari-Te. Jion kan √∂vers√§ttas till K√§rlek (och) Godhet.

 

Jiin är också en term inom Buddhismen. Jiin är en syster kata till Jion då den består av liknande rörelser och börjar och avslutas på samma sätt. Dess ursprungliga namn är Shokyo och har även den sina rötter i Tomari-Te. Man kan översätta Jiin till Kärlek (och) Skugga.

 

Jitte/Jutte sägs vara en kata som ska lära dig att kunna försvara dig mot tio motståndare. Det finns även de som säger att katans namn kommer från ett gammalt vapen med samma namn. Jitte har sitt ursprung i Tomari-te och tillhör samma grupp av kata som Jion och Jiin. Ordet Jitte betyder tio händer.

 

Meikyo betyder klar spegel eller själens spegel. Första kombinationen i katan sägs betyda att man rör vid vattenytan för att göra vattnet lugnt och stilla som en spegel. En annan förklaring på den första kombinationen är att man håller upp en spegel där man speglar sitt inre. Det gamla namnet på katan är Rohai.

 

Niju shi ho betyder 24 steg. Det gamla namnet på katan är Niseishi . Katan introducerades i shotokan systemet på 1930-talet. Katans rörelser syftar på vågor som rullar upp på en strand för att sedan dra sig tillbaka.

 

Sochin betyder styrka (och) lugn och är en kraftfull kata som i huvudsak utförs i fudo-dachi (sochin-dachi). Från början var syftet med katan att man försvarade sig mot personer med stavar (bo). Det gamla namnet på katan är Hakko. Sochin var Yoshitaka Funakoshis favoritkata.

 

Gankaku har sina rötter i Tomari-te och namngavs av Gichin Funakoshi som betyder trana på en sten och syftar till ställningen på ett ben (tsuruashi-dachi) som symboliserar en trana som är redo att attackera sin motståndare. Rörelseschemat i katan har formen av det japanska tecknet för nummer ett och tros ha haft sitt syfte att kunna försvara sig på de smala gränderna på Okinawa.

 

Wankan har sina rötter i Tomari-te och betyder kungakrona. Detta är den kortaste katan inom shotokan och den innehåller ändas ett kiai. Namn som den tidigare har haft är Okan och Wanduan.

 

Chinte har sitt ursprung i Shuri-te och kan översättas till underliga händer eller kamphänder.

 

Goju shi ho är den mest avancerade katan inom Shuri-te. Det finns två versioner av denna kata, dai (stor) och sho (liten). Gichin Funakoshi kallade denna kata för Hotaku (knackande av en hackspätt). Goju shi ho betyder 54 steg.

 

Unsu kan översättas till händer i molnen. Denna kata har många tempoväxlingar. Man kan symbolisera katan med ett oväder. I början av katan så trycks molnen ihop för att sedan explodera i ett åskväder för att sen gå över till en kraftig storm som avslutas med två kraftiga åsksmällar. Sedan dras molnen sakta tillbaka för att samla ny energi för att sedan bygga upp ett nytt oväder som hela tiden eskalerar och avslutas med en tornado för att sedan sakta dra sig tillbaka med två virvelvindar och sedan en åsksmäll som avslutning innan det blir lugnt igen.